"#SerceMamPoLewej"- to hasło kampanii wyborczej Lewicy

Były race i konfetti. W wystroju hali na ogromnych ekranach dominowało nowe hasło Lewicy - "Mam serce po lewej" pisane często z hasztagiem na początku.

Oglądaj przygotowania do konferencji→TUTAJ!

Oglądaj konferencję→TUTAJ!

Łódź zdj. nr 1

,,#Serce mam po lewej”

Takie hasło wyborcze zaprezentowała Nowa Lewica w czasie sobotniej Konwencji Wyborczej, która odbyła się w Hali Expo w Łodzi.

W trakcie kongresu Robert Biedroń ogłosił , że powiększa się grono liderów Lewicy. Oprócz niego, Włodzimierza Czarzastego i Adriana Zandberga będą to: Magdalena Biejat, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk oraz Joanna Scheuring-Wielgus. Powiedział również, że ,, Po pierwsze musimy być tarczą przeciwko Konfederacji. Po drugie w tym wyścigu musimy zająć trzecie miejsce. Po trzecie po 18 latach obecności Polski w UE w końcu wpuścić europejskie wartości do Polski. To nasze zadanie na te wybory i na najbliższe lata”.

W trakcie trwania Konwencji głos zabierali liderzy i liderki Nowej Lewicy.

Joanna Scheuring-Wielgus w swoim wystąpieniu  ostrzegała przed koalicją PiS  i Konfederacji. ,, Oni są za Polską pełną egoizmu, ideologii i bałwochwalstwa. Nie chcemy tego. Musimy doprowadzić do tego, żeby nie doszło do koalicji PiS z Konfederacją”.

Włodzimierz Czarzasty powiedział, że należy wystrzegać się formacji i partii, które mają proste odpowiedzi na trudne pytania. ,,Łatwo jest powiedzieć młodemu pokoleniu, że nie będzie płacić podatków, albo będzie płacić niskie podatki. Powiedzcie to swoim rodzicom i dziadkom. Powiedzcie młodym matkom, że bon 4 tys. zł wystarczy w momencie, kiedy opieka nad wcześniakiem kosztuje 130 tys. zł. Co wy mówicie? Nie okłamujcie tego narodu! Nie będzie podatków, nie będzie emerytur, nie będzie publicznej służby zdrowia, szkół. Nie kłamcie ludziom, bo to kłamstwo do niczego nie prowadzi”.

Natomiast Agnieszka Dziemianowicz-Bąk mocno wyartykułowała, że Lewica nie pozwoli na zamiatanie spraw kobiet pod dywan. Zaapelowała do wszystkich polskich kobiet, że,, To jest ten moment. To jest ten czas. Nasz czas i nasze zadanie. Nas, które od lat wychodzimy na ulice miast i miasteczek. 15 października odbędzie się najważniejsza
z demonstracji. To będzie demonstracja naszej siły przy urnach wyborczych. Siły kobiet, siły Polek, siły zmiany. To jest ten moment! To jest nasz czas. Nie wolno nam go przegapić, nie wolno nam go zmarnować. Po raz pierwszy w historii w tych wyborach sprawy kobiet, nasze sprawy nie będą tematami zastępczymi. Nie da się ich zamieść pod dywan, przehandlować
za ciche poparcie kościoła. Albo odstawić gdzieś na bok i liczyć na to, że nikt się nie zorientuje”.

Adrian Zandberg mówił, że Polska jest silną europejską gospodarką i czas, żeby zbudowała silne europejskie usługi publiczne. Ale nie stać nas na to, żeby polskie państwo zawodziło obywateli, żeby młodzi musieli zostawiać 3/4 swojej pensjie, by wynająć byle klitkę na rynku. Nie stać nas na to, żeby marnować szansę, żeby młodzi ludzie wyjeżdżali
z Polski. Żebyśmy przegrywali w globalnej konkurencji o jakość życia, a tak się dziś dzieje”.

O tym, że państwo musi wreszcie zacząć budować mieszkania mówiła Magdalena Biejat.  Wolny rynek pod rządami deweloperów pokazał, na co go stać i nie stać go na wiele. Nas stać na to, żeby zbudować skuteczne państwo, które weźmie na siebie wielki projekt budowy mieszkań o regulowanym czynszu dla każdego, kto tego potrzebuje. Kto nie chce brać kredytu albo go na to nie stać — zapowiedziała Magdalena Biejat. Mieszkań takich już w pierwszej kadencji Sejmu miałoby powstać 300 tys.

W czasie trwania Konwencji zaprezentowano zapowiedzi programowe Nowej Lewicy, m.in.:

Program lewicy nr 1 copy

Program lewicy nr 2 copy

Program lewicy nr 4Program lewicy nr 3

Program lewicy nr 6Program lewicy nr 5

Program lewicy nr 8Program lewicy nr 7

Program lewicy nr 9Liderzy Lewicy nr 3

Przed nami jeszcze wiele pracy, z którą musimy zdążyć do 15 października. Jesteśmy świadomi, że walka będzie ciężka. My jesteśmy do tego przygotowani. Mamy program, który przekona ludzi. Będziemy o nim mówić bardzo dużo podczas kampanii i zawsze. Mamy siłę i energię i mamy dobrych kandydatów, aby to wszystkie plany zrealizować .
Teraz zaczynamy okres ciężkiej pracy kampanijnej, a 15 października wygramy te wybory!

[Opr.E-MĆ,JL,AL,skorzystano z materiałów Lewica.org.pl]

Radom, dnia 02 września 2023r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!